top of page

Portretten uit het aardbevingsgebied - door Alice Wielinga febr - juni 2023

Te zien in het nieuwe Museum aan de A, Brugstraat te Groningen

4 februari 2023 - 11 juni 2023


Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga maakte foto's van veertien Groningers uit het getroffen aarbevingsgebied in Groningen. Ze ensceneerde de foto's in een landschap dat is geïllustreerd met schilderingen van zand. Dat zand komt uit de Groninger bodem en is gemengd met gekleurde Japanse inkt.


In de tentoonstelling komen de geportretteerden aan het woord over hun visie op de gaswinning en de toekomst van hun regio. De fotocomposities gecombineerd met de verhalen van de bewoners geven een beeld van het aardbevingsgebied en laten een voorzichtig geloof in de toekomst zien. Noorderbreedte interviewde Groningers die op uiteenlopende manieren met de bevingen te maken hebben. Ze vertellen over hun toekomst, of juist over hun onvermogen om die te formuleren.


Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga (1981) werkt aan toonaangevende projecten over de hele wereld en niet per se in de gemakkelijkste landen of met de doorsnee verhalen. Ze werkte in Noord-Korea, Pakistan, Cuba, China en Japan. Ze won verschillende internationale prijzen. In Italië werd ze verkozen tot één van de vrouwelijke fotografen die 'de geschiedenis van de twintigste-eeuwse fotografie ingrijpend beïnvloed en veranderd hebben'. Tijdens het gerenommeerde fotofestival Les Rencontres d'Arles werd ze benoemd tot de Laureaat, in Moskou sleepte ze de eerste prijs tijdens de Moscow International Photo Awards binnen en in Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten, kreeg ze een Oscar van de fotografie uitgereikt. Over haar werk in Noord-Korea gaf ze een Ted talk tijdens TEDx Amsterdam Women.


De tentoonstellingen De Groninger Galerij - Portretten uit het aardbevingsgebied is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Noorderlicht, Noorderbreedte, Museum aan de A en Museum Beeld en Geluid Den Haag. De tentoonstelling is onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht.4 februari 2023 - 11 juni 2023

Museum aan de A Brugstraat 24 9711 HZ Groningen 050-3122202 info@museumaandea.nl www.museumaandea.nl
Commentaires


bottom of page